Villa Sandahl Tie Mania

Villa Sandahl Tie Mania
2 990 Ft
Bonus point : 150 Ft
Halvány aranysárga színe egy fiatal bort idéz, illatában viszont egy tipikus 2016-os, palackérett aromákban gazdag Rajnait fedezhetünk fel, amit zöld alma, virágos jegyek és citrusok egészítenek ki. Mineralitása hosszan a szájban marad. Ízében üdítő harmónia uralkodik, a sav-cukortartalom egyensúlya újra és újra leveszi a kóstolót a lábáról. Tartalmas bor.
Info
Colour
Fehér
Varietal
Rajnai rizling
Region
Badacsony
Producer
Villa Sandahl
Character
Száraz
Vintage
2016
Volume
0,75 l
Alcohol
13%
Article No.
145122
Similar products
Opinions
Be the first to review this product!
Márkatörténet
A Villa Sandahl pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen. Az alapító svéd testvérpár egy dologban a kezdetektől eltökéltnek bizonyult: a cél nem lehet más, mint kiemelkedő minőségű borokat készíteni. Ehhez olyan kiváló adottságú dülők szőlőire van szükség, amilyenek például a vulkanikus Badacsony hegyen is találhatók.

Néhány év tapasztalata alapján – ami különböző szőlőfajtákkal, szüreti időpontokkal, tőketerheléssel, borászati módszerekkel való kísérletezést jelentett – az alábbi következtetésekre jutottunk:
– A badacsonyi klíma mellett, és a déli fekvésű, meredek dűlőkön olyan szőlőfajta alkalmazása szükséges, amely jobban viseli a meleget. A későbbi érésű, határozottabb savszerkezettel bíró Rajnai Rizling tökéletes párosításnak bizonyult a helyi mikroklímához.
– Az egyik legfontosabb tényező a minőség szempontjából a megfelelő időben végzett (esetünkben minél későbbi) szüret.
– A terméshozamot olyan alacsony szinten kell tartani, hogy ez a tényező egyáltalán ne legyen korlátja a minőségi végeredménynek. Ez esetünkben 5-7 tonna/hektár hozamot jelent.

A birtok filozófiájának kialakítása során rengeteg inspirációt kaptunk egy neves elzászi borásztól. Izgalmas volt a saját szőlőknél is alkalmazni a szinte művészi szintre fejlesztett borkészítési eljárásokat.
Az egész fürtös, kíméletes préselés során, az érzékszervi tulajdonságokra hagyatkozva a különböző minőségű mustrészeket elválasztjuk egymástól. A szokatlanul alacsony hőmérsékleten vezetett erjedés lassú, több hónapig is eltart. Ezek után állítjuk össze az adott évjárat kínálatát: házasítunk, a legegyedibb tételek pedig külön kerülnek palackba.
A végeredmény mindenképpen izgalmas: gazdag és letisztult ízvilágú borok, amelyek fiatalon gyümölcsösek és élénkek, de a bennük rejlő erőt a több éves palackérlelés hozza csak igazán felszínre.