Egly Penta Rosé Cuvée

Egly Penta Rosé Cuvée
6 500 Ft
Bonus point : 325 Ft
Szőlőfajták: kékfrankos, zweigelt, furmint.

Összetételét 40%Kékfrankos, 30% Zweigelt, 30% Furmint alkotja. Karakteres színét pedig onnan nyerte, hogy a Zweigelt egészbogyóban erjedt 7 napig a Kékfrankossal és a Furminttal együtt egy 2000 L-es beton tojás amforában, majd a tétel egyik feléből még 18 g cukornál Pét-Nat-ot plackoztak a másik feléből pedig száraz rozé készült. 8 hónap érlelés után, derítetlenül, szűretlenül került palackba, minimális kén hozzáadásával.

Tiszta finom aromák jellemzik mint málna, szamóca, cserszenye, bors. Vibráló, ásványos savai és a finom gyömölcsös, fűszeres ízek egy komplex, tartalmas, de mégis elegáns összképet mutatnak. Kíváló fogyasztani önnmagában, de mélységeit tekintve remek választás pl. gravlax mellé.
Info
Colour
Rosé
Varietal
Rosé cuvée
Region
Balaton-felvidék
Producer
Egly
Character
Száraz
Vintage
2022
Volume
0,75 l
Alcohol
12%
Article No.
404797
Similar products
Opinions
Be the first to review this product!
Márkatörténet
Az ötszáz éves Püspöki Palota falai között…

A Palotához tartozó, 500 éves múlttal rendelkező pince alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben. A Palota Pince mai állapotában 1999 óta üzemel, és értékes kiállításokat, borokat „rejt”. Kézműves Borászata 2007-ben kezdte el újra írni Sümeg szőlészeti és borászati történetét. Kezdve egy történelmi ültetvény megvalósításával a sümegi vár oldalában, a Püspöki Palota felett és a ferences kolostor szomszédságában. A közel 0.5 hektár kiterjedésű területre a Balaton környékére jellemző 16. század előtti szőlőfajtákat telepítettek, olyan, ma már csak génbankban található fajtákat, mint a Gohér, Bajor kék, Sárfehér, Lisztes fehér a Csóka szőlő, tüdőszínű Bakator és a Rakszőlő. A Vároldal-dűlő ültetvénye egy nemzetközi örökségvédelmi program részévé is vált mintaprojektként, melyet a Franciaországi Herault megye kitüntetéssel díjazott. A termőre fordulásig megkeresve Sümeg legjobb dűlőit, öreg ültetvényekről elindult a sümegi bor újraértelmezése.

A kézműves borászat és a szőlőbirtokok mára már a pince és a vároldal-program megálmodójának nevét, az Egly családi nevet viseli. Jelenleg 3,5 ha szőlőn dolgoznak, ahol a cél az, hogy igen magas minőségű egyedi termékeket állítsanak elő, lehetőleg a legnagyobb összhangban a természettel. A Palota Pince az ország egyik legimpozánsabb és kiemelkedő történelmi múlttal rendelkező pincéje. Az idelátogatókat nemcsak a sümegi borok varázsolhatják el hanem a 321 m2–en elterülő „ földalatti mennyország” szőlészeti és borászati múltunkat őrző kiállításai. Az igazán szerencsések a borász vezetésével részt vehetnek egy történelem órán a borkultúránkon keresztül, és beléphetnek egy sokáig nem létezőnek hitt, templomosok által 1210-ben létrehozott kazamatarendszerbe. Szakmai vezetéssel borkóstoló programokon vehetnek részt, melyhez helyi termékek felhasználásával hidegtálat, és komplett borvacsorákat is prezentálnak. A gasztronómia szerelmeseinek lehetősége van a pince legizgalmasabb szolgáltatást igénybe venni, ahol privát séf készíti el a legkülönlegesebb ételeket, melyhez a pince szakemberei kínálnak gyűjteményükből bor egyéniségeket, mindezt a pince 300 éves Lovagtermében. Több, mint történelem...