Kristinus Zenit PetNat

Kristinus Zenit PetNat
6 500 Ft
Bonus point : 325 Ft
A Zenit egy magyar nemesítésű szőlőfajta, mely a Bouvier és az Ezerjó fajták keresztezéséből született. Aromatikában hozza a Bouvier diszkrétebb virágosságát, szerkezetében pedig az Ezerjótól örökölt virulens savakat. Mindkét örökölt tulajdonság kiváló habzóbor-versenyzővé teszi a Zenitet.

A PETNAT (teljes nevén Pétillant Naturel) a legősibb habzóbor. „Methode ancestral” – tehát ősi módszer – szerint készül: a bor még azelőtt lepalackozásra kerül, hogy az erjedés befejeződne. A fermentáció során keletkező CO2 buborékok formájában éppúgy a palackban marad, mint a hátramaradt élesztő-üledékanyag, mely a bor opálos megjelenéséért felelős.

A Zenit PETNAT illata összetett, sőt mi több, levegővel való érintkezés során egyre több oldalát mutatja meg: tavaszt idéző virágos illat lime-mal, grapefruittal, érett sárga almával, almachips-szel és füves-zöldfűszeres karakterrel. A borkészítésből fakadó intenzív bor-élesztő-kapcsolat az élesztős, friss rozskenyeres jegyeken kívül textúrában selymességet is kölcsönöz a habzóbornak.

Spontán erjedt, finomseprőn és palackban érlelt, szűretlen-derítetlen tétel. Bio.
Info
Colour
Fehér
Varietal
Zenit
Region
Balatonboglár
Producer
Kristinus
Character
Száraz
Vintage
2020
Volume
0,75 l
Alcohol
11,5%
Article No.
868808
Similar products
Opinions
Be the first to review this product!
Márkatörténet
KRISTINUS BORBIRTOK FILOZÓFIÁJA:

Talaj, nap, hold, csillagok

Csak a tápanyagban és humuszban gazdag, élő és egészséges talaj adhatja a legjobb alapanyagot. A birtok életének minden területén arra törekszik a Kristinus, hogy a lehető legkisebb ökológia lábnyommal létezzen és dolgozzon - a természet részeként. Minden döntésükben a fenntarthatóságot helyezik az első helyre, olyan apró részletek esetében is, mint a palack súlyának kiválasztása, a megújuló energiaellátás alkalmazása, a házi kovászos kenyér készítése vagy akár az egyszer használatos műanyagok elhagyása.

VINIFIKÁCIÓ

A szőlőterületek 2018 vége óta teljes mértékben a biodinamikus szemlélet kritériumai szerint vannak művelve. Ez nem mást jelent mint, hogy a szőlőt és az azt körülvevő teljes környezetet egységes egészként kezelik, mely nem elválasztható egymástól. Ebben a rendszerben fontos a területek biodiverzitása, ahol minden élőlény és mikroorganizmus a saját szintjén kiemelt szerepet játszik. A biodinamika elveinek megfelelően - akárcsak az embereknél - a tünetek kezelése helyett fontos a törekvés a lehető legerősebb immunrendszer kialakítására a szőlőben.

Felszívódó permetszerek, gyomirtó és műtrágya helyett természetes preparátumokat használnak a növényvédelemben. Ez állandó jelenlétet igénylő folyamat, ezért az emberi munka pótolhatatlan. Ahogy mondják, egy séta a szőlőben felér két permetezéssel - a Kristinusnál pedig szeretnek sétálni.

BORKÉSZÍTÉS

Ahogy a szőlőben úgy a pincében is törekszik a Kristinius a legkevesebb beavatkozásra. Azon dolgoznak, hogy a talaj és az éghajlat tulajdonságai a lehető legjobban érvényesülhessenek a szőlőben, ezáltal a borok valósan tükrözzék a terroirt. Az itt végzett munka a természettel való együttműködésről szól, melynek célja, hogy a lehető legjobb minőségű borok kerüljenek palackba. Ebben az esetben visszatérni az alapokhoz előrelépést jelent, így többek között olyan borkészítési eljárásokat is alkalmaznak, mint például az ősi pezsgőkészítési technológia, a pétillant naturel, vagyis PETNAT.