Dominium Turán Authentica

Dominium Turán Authentica
4 500 Ft
Bonus point : 225 Ft
Az Authentica borcsalád tagjai esetében nem csak a szőlőben, de az elkészítési folyamatban is a természetesség a domináns elv, mely azt jelenti, hogy spontán megy végbe az erjedés, kihangsúlyozva a fajta jellegét és származási területét.

Természetes úton derülnek, naturális borok, egyedi karakterrel rendelkeznek. Feketebogyós gyümölcsök, enyhe rózsás parfümösség, kiegészülve borsos fűszerességgel.
Info
Colour
Vörös
Varietal
Turán
Region
Mátra
Producer
Dominium
Character
Száraz
Vintage
2018
Volume
0,75 l
Alcohol
13%
Article No.
924335
Similar products
Opinions
Be the first to review this product!
Márkatörténet
Orbán Dániel vagyok, a Dominium Pincészet egyik alapítója és borásza.

A szakma iránti elhivatottság, a természet szeretete és az értékteremtés vágya vezetett oda, hogy ma olyan területeken tevékenykedhetem, ami nap mint nap jó érzéssel tölti el a szívem. Szerencsésnek tartom magam, hogy a hobbim egyben a hivatásommá is vált.

Gyakran nekem szegezik a kérdést, hogy mi motivált abban, hogy borász legyek.

A családunk nem rendelkezik régmúltra visszatekintő hagyományokkal a szőlőtermesztésben és borkészítésben, így nem volt kézenfekvő, hogy a családi vonalat erősítem tovább. Alap és mester diplomámat a budapesti Műszaki Egyetemen szereztem. Akkoriban még úgy gondoltam, hogy a fővárosban fogok élni és dolgozni, de a műszaki pálya nem hozott igazi áttörést. A szívem visszahúzott a szülővárosomba, Gyöngyösre.

Első ültetvényeinket 2009-ben telepítettük közösen. Eleinte csak hobbi szinten, később egyre több gondossággal és szakértelemmel foglalkoztunk vele. Édesapám ez idő alatt végezte szőlész-borász mérnöki tanulmányait, hogy elmélyítse tudását. Az első motivációt az ő érdeklődése adta, hiszen borkedvelő lévén, engem is foglalkoztatott hogyan kerül egy-egy kitűnő tétel a palackba.

Ennek hatására iratkoztam be a Borkollégium által szervezett WSET tanfolyamokra, ahol magával ragadott a borok világa. Mészáros Gabriella vezetése alatt olyan profi és hiteles szakemberektől tanulhattam, akik megalapozták a borok iránti szenvedélyem.

Számomra 2014 hozta az igazi fordulópontot, amely itthon sok időjárási viszontagsággal tarkított, nehéz évjárat volt a borászoknak. Ebben az évben felvételt nyertem a Corvinus Egyetem szőlész-borász mérnöki karára, elkészítettük az első borunkat, és lehetőségem nyílt arra is, hogy egy fiataloknak szánt tehetség-program keretében, külföldi szakmai tapasztalatot szerezzek egy kaliforniai pincészetnél.

A borkészítésben a kezdetektől fogva a kihívásokat kerestük és kísérletező szellemben a különlegesebb szőlőfajták feldolgozására esett a választásunk. Első borunk egy 2014-es Syrah volt, amely a mai napig közel áll a szívemhez, és ez a fajta évről-évre szerves részét képezi a repertoárnak. Emellett olyan tételekkel is kísérletezünk, mint a Feketeleányka, Turán vagy Tempranillo, amely kuriózumnak számít a magyar borpalettán.

Sosem éreztem azt, hogy a borkészítés lezárul azzal, hogy a bor palackba kerül és utána kereskedők polcain keresztül eljut a fogyasztóhoz. A borkészítés számomra egy sokkal személyesebb, emberközelibb tevékenység. Az igazi visszacsatolást mindig az adja, ha személyesen tudjuk a borokat kóstoltatni autentikus környezetben, és komplex élményt tudunk biztosítani azoknak, akik ellátogatnak hozzánk.