Egly Vesperas Olaszrizling

Egly Vesperas Olaszrizling
4 990 Ft
Bonus point : 250 Ft
Az 1619-óta jegyzett Baglyas-dűlőből öreg, 90-100 éves tőkékről szüretelt bor egyedi jelenség. Már szinte hihetetlennek tűnő személyiségével képes minket meglepni időről időre. A hold-fázisokra érzékeny bor hamar kivívta tiszteletünket és megtanított minket odafigyelni és alkalmazkodni a természethez. Akár a bölcs tanító. A szüreti időpontot a dűlőben álló diófa jelzi, általában október első hete. Az öreg szőlő annyit terem, amennyit kell évjárathoz igazodva. A feldolgozásra nem annyira érzékeny, bár igyekszünk kíméletesen préselni. A bor fiatalkori bármilyen beavatkozásaira (fejtés, derítés stb.) kifejezetten érzékeny és rendkívül erőteljesen reagál, nem tetszését nyilvánítva.

A nyugalom bora, 10-12 hónap tartályos érlelést finomseprőn igényel. Nem szereti a hordót, és 1-1,5 éves kora előtt nem mutatja varázslatos bájait.

Ha ezt mind kivártuk, igaz a holdfázisok figyelembevételével kóstolva csodát kóstolhatunk. Aki nem hiszi, járjon utána. Nem véletlen, hogy a bor több évjárata is kivívta magának a borértők figyelmét. A bor egyszerre gyógynövényes és ásványos a gyümölcsössége megtartása mellett.

Érlelésre alkalmas. Fogyasztását 14-16 °C-on ajánljuk. Dekantálás vagy nagyobb vörösboros pohár ajánlott.
Info
Colour
Fehér
Varietal
Olaszrizling
Region
Balaton-felvidék
Producer
Egly
Character
Száraz
Vintage
2019
Volume
0,75 l
Alcohol
13,5%
Article No.
975972
Similar products
Opinions
Be the first to review this product!
Márkatörténet
Az ötszáz éves Püspöki Palota falai között…

A Palotához tartozó, 500 éves múlttal rendelkező pince alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben. A Palota Pince mai állapotában 1999 óta üzemel, és értékes kiállításokat, borokat „rejt”. Kézműves Borászata 2007-ben kezdte el újra írni Sümeg szőlészeti és borászati történetét. Kezdve egy történelmi ültetvény megvalósításával a sümegi vár oldalában, a Püspöki Palota felett és a ferences kolostor szomszédságában. A közel 0.5 hektár kiterjedésű területre a Balaton környékére jellemző 16. század előtti szőlőfajtákat telepítettek, olyan, ma már csak génbankban található fajtákat, mint a Gohér, Bajor kék, Sárfehér, Lisztes fehér a Csóka szőlő, tüdőszínű Bakator és a Rakszőlő. A Vároldal-dűlő ültetvénye egy nemzetközi örökségvédelmi program részévé is vált mintaprojektként, melyet a Franciaországi Herault megye kitüntetéssel díjazott. A termőre fordulásig megkeresve Sümeg legjobb dűlőit, öreg ültetvényekről elindult a sümegi bor újraértelmezése.

A kézműves borászat és a szőlőbirtokok mára már a pince és a vároldal-program megálmodójának nevét, az Egly családi nevet viseli. Jelenleg 3,5 ha szőlőn dolgoznak, ahol a cél az, hogy igen magas minőségű egyedi termékeket állítsanak elő, lehetőleg a legnagyobb összhangban a természettel. A Palota Pince az ország egyik legimpozánsabb és kiemelkedő történelmi múlttal rendelkező pincéje. Az idelátogatókat nemcsak a sümegi borok varázsolhatják el hanem a 321 m2–en elterülő „ földalatti mennyország” szőlészeti és borászati múltunkat őrző kiállításai. Az igazán szerencsések a borász vezetésével részt vehetnek egy történelem órán a borkultúránkon keresztül, és beléphetnek egy sokáig nem létezőnek hitt, templomosok által 1210-ben létrehozott kazamatarendszerbe. Szakmai vezetéssel borkóstoló programokon vehetnek részt, melyhez helyi termékek felhasználásával hidegtálat, és komplett borvacsorákat is prezentálnak. A gasztronómia szerelmeseinek lehetősége van a pince legizgalmasabb szolgáltatást igénybe venni, ahol privát séf készíti el a legkülönlegesebb ételeket, melyhez a pince szakemberei kínálnak gyűjteményükből bor egyéniségeket, mindezt a pince 300 éves Lovagtermében. Több, mint történelem...