Harsányi Hős Furmint

Harsányi Hős Furmint
9 990 Ft
Bonus point : 500 Ft
Első pillantásra feltűnik az embernek, hogy nem mindennapi bort tart a kezében. Ez a fordítással készült tétel lassan hömpölyög, ahogy forgatjuk, majd szép lassan folyik le a pohár falán. Az illata zavarba ejtő. Egyszerre friss gyümölcsös és érett, mézes botrytis-es. Ugyanakkor már a sósság is megjelenik, ami kóstolás után teljesedik ki igazán. Az első korty hozza magával mindazt, amit az illatból már ismerhetünk. Feszes sav, alkoholédesség és a mindezzel jól harmonizáló maradékcukor. Hatalmas érlelési potenciállal rendelkező bor, életútja elején.
Info
Colour
Fehér
Varietal
Furmint
Region
Tokaj
Producer
Harsányi
Character
Félszáraz
Vintage
2016
Volume
0,75 l
Alcohol
14,5%
Article No.
605755
Similar products
Opinions
Be the first to review this product!
Márkatörténet
A Harsányi Pincészet területei Tokaj-Hegyalja keleti részén fekszenek, közvetlenül az ország egyik legszebb kirándulóhelye, a Sárospatak, Megyer-hegyi Tengerszem alatt. A birtok különlegessége, hogy a Rákosi-korszak kivételével 163 éve a család tulajdonában van. A turistatérképeken név szerint is szerepel Rick tanya néven. A szőlőterület magját 1850-ben a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta, aki Sárospatak első patikájának alapítója volt.

A gazdaság a szintén vegyész-patikus Rick Gusztáv ideje alatt kezdte meg virágzását. Évekig ő volt a Tokaj-Hegyalján rendezett borversenyek állandó vegyészeti szakértője és hitelesítője. Az igazi virágzás aztán a dédapa, Rick Béla korában teljesedett ki, aki mezőgazdasági diplomát szerzett, így már szakemberként, a kor legmagasabb színvonalán fejlesztette és művelte tovább a Rick testvérek szőlőgazdaságát – családi nevén a „Cirókát”. Ezt törte aztán derékba a II. világháború, melyet a Rákosi-korszakban deportálás, teljes birtok elkobzás követett. A családi borászatot aztán Dr. Harsányi Ádám (Rick Béla unokája) karolta fel a hetvenes években, aki ugyan Budapesten volt orvos, de a családi hagyományok és a szíve Sárospatakra húzták. A kárpótlás során az eredeti szőlőbirtok nagy része visszakerült a család tulajdonába, de a fő cél még ekkor is elsősorban a családi hagyományok folytatása volt.

2012-ben aztán édesapja nyugdíjba vonulásával, Harsányi Gábor vette át a birtok ügyeit. Őseihez hasonlóan, civilben ugyan más hivatást választott, de a családi birtok, a „Ciróka”, mégis központi helyet foglal el az életében. A birtok átvételével új korszakot nyitott a pincészet történetében. Kilépve a családi keretek közül, bővítette a birtok méretét, és áttért a legkorszerűbb szőlőművelési- és borászati technológiák alkalmazására. A minőségi, kézműves borászat elkötelezett híveként munkája jól ötvözi a hagyományokat, a modernitást és a szakértelmet.